PRESSEMEDDELELSE
PRESSEBILLEDER
INSTRUKTØREN OM FILMEN
MERE OM FILMEN

PRESSEMEDDELELSE

MIG OG JØDERIET

En humoristisk, konfronterende og undersøgende film om sammenstødet mellem to kulturer.

To kulturer, både og – hverken eller? Den danske og jødiske filminstruktør Ulrik Gutkin ramte identitetsdebatten med 100 kilometer i timen, da han og kæresten Signe fik et drengebarn.

I generationer, måske i tusinder af år, er drengebørnene i Ulriks familie blevet omskåret. Så det skulle Felix jo også. Ulrik er ikke i tvivl: Han er en ikke-religiøs dansker med jødisk kulturbaggrund. Signe er ikke i tvivl: Hun er en ikke-religiøs dansker med en kristen kulturbaggrund. Hvad er deres søn Felix? Felix er en blanding. Det er de enige om.

Men hvad skal Felix have med i bagagen, når han vokser op? Og hvordan? Det er de langt fra enige om.

”Her står jeg som den sidste bastion og vogter Felix’ forhud", er en af Signes klare udmeldinger i filmen, og det overbeviser Ulrik om, at han må undersøge sin jødiske baggrund og beslutte sig for, om han vil føre sin families traditioner videre til sin søn.

Jo mere han taler om sin egen identitet, desto sværere er det at finde den. Men i takt med konfrontationen med Signe bliver han gradvist mere bevidst om sin egen identitet og vigtigheden af at give noget af sin jødiske baggrund videre.

Ulrik er ikke alene med oplevelsen af at skulle gå på kompromis med sin jødiske arv, fordi man får et barn med en ikke-jødisk partner. Faktisk gifter over 80 % af de danske jøder sig med ikke-jøder. I de fleste tilfælde med danskere med en kristen kulturbaggrund.

I modsætning til så mange andre holder Ulrik og Signe ikke diskussionerne inden for hjemmets vægge. Felix er nu fire et halvt år gammel, og filmen får snart premiere på DR og NRK.

”Mig og jøderiet” er en humoristisk og hudløst ærlig film om de eksistentielle spørgsmål et nybagt forældrepar med forskellig baggrund støder på, når familietraditionerne skal gives videre. ”Signe oplever, at alle jødiske ritualer er af religiøs karakter i modsætning til f.eks. julen, der i hendes øjne bare er en dansk tradition og ikke specielt kristent, og sådan har jeg det ikke. Til gengæld har jeg fundet ud af, at de jødiske traditioner betyder noget for mig, og det har fået mig til at hive chanukka-stagen ud af skabet - både i overført og helt konkret betydning”, siger instruktøren, der ikke vil røbe, om Felix er omskåret eller ej. Det svar må man få i filmen.

Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut og DR.

For mere information, kontakt hv@cphfilmcompany.dk